Schoenen van plantenleer? Kan dat?!

Schoenen van kauwgom uit Amsterdam, pumps van plantenleer of gewoon lopen op slippers van kurkmateriaal. Niks is te gek, want flinke veranderingen worden vandaag de dag doorgemaakt om bij te dragen aan een duurzamere wereld voor toekomstige generaties. Bedrijven duiken massaal in de ontwikkeling van nieuwe natuurvriendelijke producten en zoeken naar mogelijkheden. In deze blogpost legt 20BO uit wat duurzaamheid is binnen de schoenindustrie en weet jij straks jouw outfit compleet te maken met de hipste duurzame schoenen.

Duurzaamheid binnen de schoenenindustrie

Duurzaamheid binnen de schoenindustrie staat voor het gebruik van gerecyclede materialen, het hebben van een natuurvriendelijk proces, pure onbewerkte materialen of het gebruik van recyclebare verpakkingen. Het is de bedoeling dat deze schoenen in combinatie met het merk een positief stigma overbrengen wat betreft een milieubewust gebruik van de consument en dus moet bijdragen aan verdere verduurzaming van de maatschappij. Mogelijkheden kunnen zijn door bijvoorbeeld minder water te gebruiken of specifieke chemicaliën te vermijden die niet goed zijn voor de natuur. Maar nog belangrijker, schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke lederen zijn een van de meest bekende ontwikkelingen binnen de schoenindustrie.

20BO Official

Waarom is het actueel?

Vandaag de dag zijn bedrijven meer gefocust op hoe zij bij kunnen dragen aan een wereld waarin klimaatverandering tegengegaan kan worden en de kwaliteit van leven verbeterd wordt. Hierin wordt gekozen voor een materiaal wat goede kwaliteit bevat, sterk is en gemakkelijk gewonnen en bewerkt kan worden.

Door dit te doen, is het voor bedrijven in een klap mogelijk om een steentje bij te dragen in de verduurzaming van het eigen proces. Daarnaast is het voor bedrijven noodzakelijk toekomstgericht te zijn omdat de markt langzaam hiernaar toe beweegt. De wereldvraag voor duurzame schoenen is vastgesteld op een waarde van $24,86 miljard dollar vanaf 2021 tot 2030 volgens het rapport van de Vegan Footwear Market. Door een juist ecologische richting te kiezen als bedrijf creëert het een positief draagvlak onder de consumenten. Voornamelijk Millennials en Generatie Zers geven een extreem impuls aan de verkoop van dit soort producten. Maar, duurzame materialen zijn niet zomaar duurzaam. Binnen de Europese Unie gelden talloze regels en restricties als het gaat om de ontwikkeling, inkoop en verkoop van dit soort materialen en samenwerking met bedrijven. Zo stelt de EU dat werknemers fair behandelt moeten worden om in aanmerking te komen voor een handelsovereenkomst. De EU ziet dit als onderdeel van een duurzame filosofie van een bedrijf. Maar denk ook aan regels zoals een laag energieverbruik en processen die positief bijdragen aan klimaatverbetering.

De materialen en het design kunnen van topkwaliteit zijn maar er is nog een ander belangrijk aspect waar we helaas vandaag de dag weinig info over hebben maar wat net zo belangrijk is: transparantie. Waar wordt het gemaakt? Als fabrikant kun je alleen maar dit soort producten afleveren wanneer je medewerkers onder goede en juiste omstandigheden kunnen werken met een goed salaris en juiste arbeidsvoorwaarden. Het gaat dus niet alleen om de materialen zelf, maar ook het totaal plaatje moet passen binnen dit stigma.

Maatschappelijke voorbeelden

20BO Official

Meer voorbeelden van alternatieve materialen zijn er in overvloed. Maar denk ook aan kurk voor een goede stevige zool of sterk fruitleer als alternatief voor leren of kurken zool. Designers Hugo de Boon en Koen Meerkerk zijn zelfs een bedrijf gestart, Fruitleather Rotterdam – in het maken van fruitleer. Zij zagen mogelijkheden om meerwaarde toe te voegen aan materialen die vaak als niet nuttig worden beschouwd. Wat we ook zien binnen de maatschappij, is de steeds belangrijker wordende trend Personalisering. We hebben behoefte aan een eigen schoen die passend is en tevens de juiste stijl heeft. Daar kan een 3D-printer bij helpen. Vandaag de dag experimenteren bedrijven met het printen van zolen en gehele schoenen om zowel kwaliteit als duurzaamheid hoog te houden.

Veja Schoenen

20BO Official

VEJA, een welbekend schoenenmerk uit Frankrijk is volop bezig met het verduurzamen van de schoenen en het proces. Zelf schrijven ze op de website: “The VEJA sneaker path connect extraordinary projects to each other to create a sneaker that brings together organic, fair trade, environment and social integration” Een mooi voorbeeld hoe een bedrijfsfilosofie kan veranderen naar de toenemende vraag binnen de maatschappij. VEJA werkt onder andere met veganistisch leer wat eigenlijk organisch leer betekent. Het daadwerkelijke materiaal wordt van de plant gehaald of afval van organische producten zoals groente en fruit.

En dat zie je dan weer veel terug in de maatschappij. Winkeliers zien ook een toenemende vraag naar duurzaam schoeisel wat resulteert in een stijging van inkopen van dit soort schoenen. Dichter bij huis bijvoorbeeld, van Arendonk in Tilburg verkoopt onder andere deze VEJA schoenen en ziet een duidelijke interessestijging als het gaat om duurzame producten. 20BO heeft de schoenen van van Arendonk mogen gebruiken tijdens de shoot. Naast dat ze duurzaam zijn, zitten ze ook nog eens heerlijk. Niet alleen VEJA schoenen zijn gebruikt voor de shoot, maar ook schoenen van het Brabantse merk Nubikk. Een Lokale schoenenlijn uit Waalwijk die vooral nog in de experimenterende fase verkeerd met bijvoorbeeld het gebruik van organisch katoen. Wel gebruiken ze gerecycled verpakkingsmateriaal. Ook dat is een stap in de juiste richting.

Ben jij wat enthousiaster geworden over duurzaamheid en wat dat voor je schoenenkeuze kan betekenen? TOP, want dan ben jij helemaal up to date en kun jij jouw outfits compleet maken met de perfecte schoen. Laat je aan ons weten wat je ervan vond? Vergeet ons niet te volgen op Instagram @20BO_lifestylebrand en neem een kijkje in onze webshop!

blogowner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping Cart
Scroll naar top
×